Fair food-Ukraine

план розвитку кластеру доброчесних операторів ринку харчових продуктів

Перший етап

З огляду на значний обсяг фальсифікації міжнародних сертифікатів та інших документів, які мають підтверджувати належний рівень безпечності та якості харчових продуктів, на першому етапі розвитку кластеру FFU варто зосередитися на залученні до кластеру міжнародних організацій сертифікації (в особі їхніх представництв в Україні) та операторів ринку, які вже мають сертифікати міжнародних організацій. З рахунок участі у кластері міжнародні організації сертифікації отримають кращі можливості співпраці з українським бізнесом, а вітчизняні оператори ринку харчових продуктів – додаткові гарантії надійності та доброчесності в очах споживачів та партнерів

На першому етапі також потрібно забезпечити спроможність штаб-квартира кластеру опрацювати базовий пакет внутрішніх документів кластеру, поширити інформацію про переваги участі у кластері та вести спілкування серед потенційних учасників кластеру, розробити ІТ інструмент підтримки кластеру, налагодити взаємодію у колі перших учасників кластеру, отримати та капіталізувати відповідний досвід.

Завдання першого етапу також полягає у залученні до участі у кластері фінансової інституції, яка зацікавлена у формуванні та розвитку спільноти доброчесних виробників харчових продуктів.

Наступні кроки

Надалі потрібно сформувати коло майданчиків для підтримки діяльності кластеру (торгово-промислові палати, галузеві асоціації та профільні громадські організації), залучити фахівців (ліцензовані або сертифіковані тренери, консультанти, аудитори) та фінансові інституції, які отримують додаткові гарантії доброчесності позичальників в рамках кластеру.